{ "title": "Bisküvili Pasta", "image": "https://www.biskuvi.gen.tr/images/biskuvili-pasta.gif", "date": "19.01.2024 16:17:47", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Bisküvili pasta ülkemizde sıklıkla yapılan bir tatlı türü olmaktadır. Çok kolay olmasından ötürü tercih edilirken, ekonomik olmasından dolayı da sıklıkla yapılmaktadır. Ev hanımlarının misafirleri gelecekse ya da bekarların kolay olduğu için yapmaktadır. Sütlü olduğu için diğer tatlılar gibi zararlı olmayacaktır. Kalori olarak, 220 kalori olduğu ve çok lezzetli olduğundan vazgeçilmez bir tatlı türü olmaktadır. Bisküvili pasta, kuruyemişle de yapılırken meyveyle de çok lezzetli olacaktır. Genellikle yaş pasta olarak bilinen kalorisi aşırı yüksek olan pasta yerine yapılacak bisküvili pasta hemen hemen aynı tat olacaktır. Kalorisi de çok daha az olacağı için yaş pasta yerine sizler de bisküvili pastayı tercih edebilirsiniz. Bisküvi pastada bulunan 220 kalori de size fazla geliyorsa, normal pötibör bisküvi yerine kullanacağınız kepekli bisküvi kalorisinin daha düşmesini sağlarken, bisküvili pasta içerisine konulan şeker de fazla kalori olmasına neden olacağı için şeker yerine kullanacağınız tatlandırıcı daha az kalori olmasına neden olacaktır.

Bisküvili pasta, kakaolu bisküviyle yapılırken, sade bisküviyle de yapılır. Eğer iki renkli bisküvili pasta yapmak istiyorsanız o zaman hem kakaolu bisküvi hem de sade bisküvi ile yaparsanız hoş bir görünüm olacaktır. Yapılan bisküvilerin üzerini süslemek amacıyla Hindistan cevizi ya da pasta süsü de dökülebilir. Damak zevkine göre yapılan bisküvili pastanın üzerine beyaz çikolatayla süslendiği zaman hem göze hitap ederken hem de lezzetli olacaktır. Çikolatayla süslediğiniz zaman kalorisi yüksek olacağından çok tercih edilmemektedir. Üzeri için kuruyemiş kullananlarında fazla olması dikkatleri çekti. Özellikle dövülmüş fındık, dövülmüş ceviz ya da dövülmüş fıstıkla da süslemeniz mümkün olacaktır. Dilimlerin aşırı büyük olmaması gerekmektedir. Dilimleri üçgen şeklinde kesebileceğiniz gibi, genellikle kare şeklinde kesilmektedir. Bisküvili pasta sevenler için değişik türleri de bulunmaktadır. Kakao sosu hazırlamak zahmetli olduğu ve uğraştırıcı olduğundan, son zamanlarda ev hanımları hazır olan pudingler ile kolayca yapmaktadır. Hatta iki pudingi karıştırıp muzlu puding ve kakaolu puding karıştırılarak daha da kolayca çok kısa süre içerisinde yapabilmektedirler.

Bisküvili pasta yaparken, pastanızın çok lezzetli olmasını istiyorsanız o zaman elinizde bulunan tarife birebir uymanız gerekmektedir. Kullanmış olduğunuz malzemelerin az ya da eksik olması sizin yapacağınız pastanın tadında değişikliğe neden olacağı için pastanızın lezzetli olmayacaktır. Eğer pastanızı yaparken kakao kreması için un kullanacaksanız, kullanmış unun muhakkak elemeniz gerekmektedir. Margarin yerine tereyağı kullandığınız zaman daha sağlıklı olacaktır. Yumurta akı kullanacaksanız o zaman cam kâse içerisinde ve çatal ile çırpmanız gerekmektedir. Cam kâsede çırpmadığınız yumurta akları katılaşmaya neden olacaktır. Bisküvili pastanın en çok muzlu ve çilekli olanları tercih edilmektedir. Muzlu pasta yaparken mutlaka muzları küçük parçalar haline doğrayın. Muzları kakao sosuna ya da puding içerisinde 5 dakika bekleterek yaptığınız zaman daha lezzetli olduğunu fark edeceksiniz. Krem şantini bir bisküvili pasta yapacaksanız krem şantiyi kabın içerisine koyduğunuz zaman sütün soğuk olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Bisküvili pasta, en meşhur olanı mozaik pasta olmaktadır. Bunun yanında muzlu piramit bisküvili pasta da çok meşhur olmaktadır. Yapımı biraz zor olsa da genellikle kuruyemiş ya da meyve ile yapılan bisküvili pasta sıklıkla yapılmaktadır. Bisküvili pastanızı yaptıktan sonra hemen tüketmemeniz gerekmektedir. En az 4 saat buzlukta beklettiğiniz zaman asıl tadını alacak ve daha lezzetli olmasını sağlamış olacaksınız. Yaş pasta yapacağınız zaman, yaş pasta hamuru kaloriyi yükselteceği için, pötibör bisküvileri ile yapacağınız zaman kalorisi düşük olacaktır. Muhallebi yapılırken de kullanacağınız bisküviler daha lezzetli olmasından dolayı da güzel olacaktır. Limon sevenler ve tatlıda limon olmazsa yiyemeyenler için mutlaka limonlu bisküvili pasta ise lezzetli olacağı kadar C vitamini olduğu için ve sütle yapıldığı için çok lezzetli olacaktır. Bisküvili pasta, içerisine koyacağınız pekmez ve tahin özellikle çocuklar için çok faydalı olacaktır.

Kolay bisküvili pasta malzemeleri
Kolay bisküvili pasta nasıl yapılır?

Bir tencerenin içerisine koyacağınız 1.5 litre sütün içerisine 1 paket muzlu puding ve 1 paket çikolatalı puding konulur. Kaynayıncaya kadar karıştırılması gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken ise dibinin tutmaması gerekmektedir. Cam bir kabın içerisine pudingimizden 1 kaşık alınarak kabın içerisine yayılır. Üzerine pötibör sade bisküviler dizilir ve üzerine puding sürülür. Tekrar üzerine kakaolu bisküviler konulur. Tekrar üzerine muzlu ve çikolata karışımlı puding sürülür. Bu şekilde bütün bisküviler bitene kadar tekrarlanır. Eğer bisküvilerinizin daha çabuk yumuşamasını istiyorsanız o zaman bisküvileri süt içerisinde ıslatmanız gerekmektedir.

Ayrı bir kabın içerisinde krem şanti üzerinde belirtilen süt miktarı tencereye konularak krem şanti hazırlanır. Pasta tamamen soğuduktan sonra yapılan krem şanti bisküvili pastanın üzerine dökülür. İsteğe göre dövülmüş Antep fıstığı, dövülmüş fındık, dövülmüş ceviz ya da pasta süsü, Hindistan cevizi konularak buzluğa konulur. Yaklaşık olarak 4 saat boyunca bekletilir.

Buzluktan çıkarmış olduğunuz bisküvili pasta kare şeklinde kesilerek servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }