Bisküvi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
20 Haziran 2024

Bisküvi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bisküvi, şeker, tuz, un ve diğer gıda maddeleri eklenerek, bu karışımın su ile yoğurulup uygun tekniklerle işlenmesi, şekil verilmesi ve pişirilmesi sonucu elde edilen bir unlu mamuldür. Tatlı, tuzlu ve sade birçok çeşidi bulunmaktadır. Bisküvi ismini Latince bir kelimeden almıştır. Latince 'Bi costus' yani iki kere pişirilmiş anlamına gelmektedir. Bisküvi yapımında ilk pişirme işlemi 30-150 metre uzunluğundaki sıcak fırınlarda 1-15 dakika arasında yapılmaktadır. İkinci pişirme işlemi ise, kuru hava ile soğutma fırınında yapılmaktadır. Bisküvi ve diğer benzer gıdalar genellikle yumuşak ekmeklik buğdaydan üretilmektedir.

Bisküvinin Tarihi

Bisküvi, M.Ö. 3. yüzyılda Roma uygarlığında üst sınıf olan patriklerin aşçıları tarafından bal, süt ve un kullanılarak yapılmıştır. Pişirilen bisküvilere dulcia ve operalactaria adları verilmiştir. Daha sonra bu bisküviler üst sınıfa sunulmuş ve şarapla ıslatılarak tüketilmeye başlanmıştır.

Bisküvi, Türkiye'ye de ithal edilmeye başlanmıştır. Şemsettin Sami'nin 1905 yılında Türkçe-Fransızca sözlüğünde 'biscuit' sözcüğünün karşıtı 'galeta, peksimet, şekerli ve yumurtalı gevrek, bisküvi' olarak verilmiştir. Türkiye'de bisküvi üretimi 1924 yılında başlamış, 1932 yılında ise iki tane fabrika kurulmuştur. Fabrikalar kurulmadan önce atölyelerde bisküvi üretmeye çalışan girişimciler de olmuştur. 1944 yılında bisküvi endüstrisinin temeli küçük bir bisküvi imalathanesinde Sabri Ülker tarafından atılmıştır. Ülker'den sonra 1949 yılında Arı kurulmuş, 1950'lerin sonuna doğru İstanbul'da fabrika sayısı 22'yi bulmuştur. Diğer bir bisküvi markası olan Eti, Eskişehir'de 1972 yılında üretime başlamıştır. Gıda sektörünün artmasıyla birçok marka altında sayısız çeşitte bisküvi üretilmeye başlanmıştır. Tatlı, tuzlu bisküvi, kremalı bisküvi, çilekli, muzlu, fındık aromalı bisküvi, çikolatalı bisküvi, içi çikolata dolgulu bisküvi, marshmallowlu bisküvi, baharatlı bisküvi, light bisküviler, içi krema dolgulu ve meyve aromalı bisküviler gibi daha birçok çeşit bulunmaktadır.

Bisküvinin Zararları

Bisküvi tuzlu olabileceği gibi tatlı da olabilir ve her şekerin vücutta dönüşüm ve işlenme şekli farklıdır. Vücudun, gıda içinde bulunan şekere cevabı birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterir. Dolayısıyla şeker içeriği yüksek tatlı bisküviler yerine, lif ve tahıl içeriği yüksek bisküviler daha iyi bir seçenek olabilir. Çünkü lif ve tahıl içeriği olan bisküviler, şeker içeriği olan bisküvilere oranla şekeri daha yavaş yükseltir.

Bisküvilerin raf ömürlerini uzatmak, şekil ve tat vermek için birçok katkı maddesi kullanılıyor. Bu katkı maddeleri ise insana zarar verebilecek niteliktedir. Bisküvi yapımında kullanılacak un, çeşitli kanserojen maddelerle beyazlatılmış un ve bisküvi yapımında kullanılacak şeker ise fruktoz şurubu yani nişasta bazlı şeker olarak kullanılmaktadır. Yüksek fruktoz alımı obeziteye ve karaciğer ile pankreas kanserini tetiklediği ortaya konmuştur. Fruktozla tatlandırılmış bisküvi çeşitlerinin kişilerde, %35 daha fazla olduğu belirtilmiştir. Bunun yanında fruktozlu gıdalar diyabet ve hipertansiyonu da tetiklediği tespit edilmiştir. Bisküvide kullanılan ve insan sağlığına zarar verdiği bilinen diğer kimyasallar ise şunlardır:
  • Renklendirici: Işığa karşı duyarlı olan bir kimyasaldır. Tiroit hormonu seviyesini yükseltip hipertiroidizme neden olur. Avustralya, Norveç ve Amerika gibi ülkelerde yasaklanmıştır.
  • E 951 Aspartam, E 952 Siklomat, E 211 Sodyum Benzoat: Gıdalarda en çok kullanılan bu üç madde kansere yol açabiliyor. Gıdalara katıldığında zehirli madde haline dönüşen bu katkı maddeleri, 3 E olarak bilinmektedir. Paket ürün alırken, ürünlerin üzerleri mutlaka okunmalı, bu katkı maddeleri olabildiğince az hatta hiç tüketilmemelidir. Bu üç madde içinde olan Aspartam, çay şekerinden 200 kat daha tatlandırıcı niteliği olan bir maddedir. Aspartamın içinde bulunan metanol ve fenil alanin, vücutta bağırsaklar tarafından emildikten sonra çok zehirli bir madde olan formaldehite dönüşüyor. Formaldehit kanserojen bir maddedir.
  • Sodyum Metabisülfit: Bisküvilerde bakteri koruyucu olarak kullanılan bu ham madde aslında piyasada dezenfektan olarak satılmaktadır.
  • Karamel ve Melas: Bu maddeler koku ve renk için kullanılır. Karamel şekerin yüksek ısıda yanması ile kahverengi çikolata rengine dönüşür ve bu durumun kansere yol açtığı ortaya konmuştur. Melas ise şeker üretiminden sonraki aşamada elde edilen ve ürünü ucuzlatma için kullanılan atık bir maddedir.
  • Aroma maddeleri, Baharatlar ve MGS E621: Bisküviye lezzet veren bu aromalardan, muz ve limon aromalarında Riboflavin, çilek aromalarında ise Kontaksantin kullanılarak aromanın etkisi çoğaltılır. MGS ise baharat ve aromada kullanılan aromanın etkisini arttırarak beynin doyumsuzluğa ulaşmasını sağlayarak, obeziteye yol açan kanserojen bir maddedir.

Bisküvi Nasıl Saklanmalı?

Bisküvi gibi atıştırmalıklar paketi açıldıktan sonra bakteriler sayesinde kimyasal değişime uğramaktadır. Biz bu olaya 'Bisküviler yumuşadı' olarak adlandırırız. Bisküvi paketi açtığınızda ve bir kısmı kaldıysa, yenilmediği durumda o bisküvileri hava almayan bir kaba koymadığınızda yumuşayacaktır. Eğer bisküviyi paketinden çıkardıktan hemen sonra yemeyecekseniz, hava almayan bir kabın içine ya da ağzı kilitli bir poşetin içine koymanız, bisküvilerinizin bayatlamamasını sağlayacak bir yöntemdir. Ayrıca taze olarak saklamak istediğiniz bisküvi gibi gıdaları cam bir kavanoza koymanız daha sağlıklı olacaktır. Cam kavanozlar diğer saklama kaplarına göre daha güvenilir ve sağlıklıdır. Bisküvilerinizi kavanoz içinde bir ay sonra bile taptaze bir şekilde güvenle yiyebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kakaolu Bisküvi Topları Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Bisküvi Topları Tarifi ve Malzemeleri

Bisküvili Meyveli Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Bisküvili Meyveli Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Bisküvi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bisküvi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Zencefilli Bisküvi Tarifi ve Malzemeleri

Zencefilli Bisküvi Tarifi ve Malzemeleri

Bisküvi Tarifi ve Malzemeleri

Bisküvi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bisküvi ile Yapılan Pastalar

Bisküvi ile Yapılan Pastalar

Güncel

Bisküvili Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Bisküvili Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bisküvili Pudingli Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Bisküvili Pudingli Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Sulu Bisküvili Pasta

Vişne Sulu Bisküvili Pasta

Bebe Bisküvili Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Bebe Bisküvili Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Bisküvi Kilo Aldırır mı?

Bisküvi Kilo Aldırır mı?

Bisküvili Sütlü İrmik Tatlısı

Bisküvili Sütlü İrmik Tatlısı

Jöleli Bisküvili Pasta

Jöleli Bisküvili Pasta

Oraletli Bisküvili Pasta

Oraletli Bisküvili Pasta

Bisküvi ile Yapılan Tatlılar

Bisküvi ile Yapılan Tatlılar

Bisküvi Nasıl Yapılır?

Bisküvi Nasıl Yapılır?

Pudingli Bisküvi Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Pudingli Bisküvi Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Bisküvili Kabak Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Bisküvili Kabak Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Bebek Bisküvisi Ne Zaman Verilir?

Bebek Bisküvisi Ne Zaman Verilir?

Tarçınlı Bisküvi Tarifi ve Malzemeleri

Tarçınlı Bisküvi Tarifi ve Malzemeleri